Sezon na kleszcza!

 Sezon na kleszcza!

Kleszcze są to pajęczaki, które mogą przenosić bardzo niebezpieczne dla zdrowia wirusy, bakterie i pierwotniaki. Pierwszy szczyt ich aktywności sezonowej przypada na marzec-czerwiec, a nawet znacznie wcześniej ze względu na łagodny przebieg zimy w ostatnich latach. Najwięcej kleszczy bytuje na skraju lasu, choć stwierdza się wzrost ich aktywności również w strefach miejskich (np. w parkach, strefach zieleni). W Polsce do najczęściej stwierdzanych chorób przenoszonych przez kleszcze należą: wirusowe kleszczowe zapalenie mózgu (KZM) oraz borelioza.

Kleszczowe zapalenie mózgu – jest to choroba ośrodkowego układu nerwowego o etiologii wirusowej, która początkowo wywołuje objawy grypopodobne a w końcowym etapie zakażenia prowadzi do zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych. Obecnie medycyna nie dysponuje skutecznymi lekami na całkowite wyleczenie tej choroby, jednakże dostępna jest szczepionka, którą najlepiej jest przyjąć w miesiącach zimowych (schemat uodpornienia składa się z trzech dawek przyjmowanych w odpowiednich odstępach czasu). 

 

Borelioza – to wieloukładowa choroba zakaźna, wywoływana przez bakterie (należące do krętków, np. Borrelia burgdorferi). Wczesnym objawem tej choroby jest tzw.  rumień wędrujący, któremu mogą towarzyszyć objawy grypopodobne, następnie po kilku miesiącach dochodzi do stanów zapalnych stawów, neuroboreliozy a nawet zapalenia mięśnia sercowego. W przypadku zachorowania na tę chorobę, skuteczna jest antybiotykoterapia.

Jak uchronić się ekspozycją na  kleszcze? Przede wszystkim należy:

 nosić długie spodnie (nogawki należy wpuścić do skarpetek), koszule z długim rękawem;
• stosować preparaty odstraszające (repelenty), zgodnie z zaleceniami producenta nie należy wydłużać odstępów czasu pomiędzy ich stosowaniem, ponieważ ochrona staje się wtedy nieskuteczna;
• po wizycie w lesie lub innym miejscu bytowania kleszczy należy dokładne obejrzeć całe ciało (najlepiej jeszcze przed wejściem do domu, ponieważ kleszcze przyniesione w ubraniu do domu potrafią przeżyć w pomieszczeniach wiele miesięcy). Następnie należy obejrzeć dokładnie również zakryte części ciała, w tym również przejrzeć włosy u dzieci;

Jak należy postępować w przypadku ukąszenia przez kleszcza?

• należy jak najszybciej go usunąć. W tym celu należy specjalnym zestawem do usuwania kleszczy lub pęsetą ująć kleszcza przy samej skórze i pociągnąć ku górze zdecydowanym ruchem, jak najmniej przy nim manipulować lub zgniatać;
• nie należy smarować kleszcza żadną substancją, aby nie zwiększać ryzyka zakażenia;
• miejsce ukłucia należy zdezynfekować;
• gdy usunięcie kleszcza sprawia trudności lub nie mamy w tym wprawy, należy zwrócić się o pomoc do lekarza.

 

 

         W związku z powyższym, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny we Włodawie zwraca się z prośbą o podjęcie działań profilaktycznych w celu uniknięcia zachorowania na infekcje przenoszone przez kleszcze oraz wykonywania szczepień ochronnych przeciw kleszczowemu zapaleniu mózgu.

Do pobrania:

  1. Ulotka informacyjna
Informacja o publikacji dokumentu
Ostatnio modyfikował: Sebastian Szeliga
Data ostatniej modyfikacji: 2016-05-26 21:54:47
Opublikował: Sebastian Szeliga
Data publikacji: 2016-05-26 00:02:23
Odsłon: 334
Dziennik zmian

Europejski Tydzień Szczepień 2016

 

Szczegółowe informacje nt. Europejskiego Tygodnia Szczepień 2016 dostępne są w linku poniżej:

http://szczepienia.gis.gov.pl/

Informacja o publikacji dokumentu
Ostatnio modyfikował: Sebastian Szeliga
Data ostatniej modyfikacji: 2016-05-26 21:57:53
Opublikował: Sebastian Szeliga
Data publikacji: 2016-05-26 21:57:53
Odsłon: 348
Dziennik zmian

PLAKAT PT. „STOP DOPALACZOM”

KONKURS  NA PLAKAT PT. „STOP DOPALACZOM”

Główny Inspektor Sanitarny ogłosił konkurs na wykonanie plakatu o tematyce środków zastępczych pt. „Stop Dopalaczom”. Konkurs ten skierowany jest do młodzieży szkolnej uczęszczającej do klas gimnazjalnych oraz ponadgimnazjalnych.

 

Celem głównym powyższej inicjatywy jest:

  • jest popularyzacja zasad zdrowego trybu życia tzn. wolnego od nałogów,
  • zwrócenie uwagi na problem dopalaczy i wynikających z nich konsekwencji zdrowotnych i prawnych,
  • wykorzystanie swoich mocnych stron do zwiększenia kreatywności,
  • wzbudzanie odpowiedzialności za zdrowie własne i innych,
  • kształtowanie pozytywnych wzorców,
  • aktywizacja środowiska szkolnego w rozwijaniu bezpieczeństwa w swojej okolicy (szkole i miejscu zamieszkania),
  • budowanie poczucia własnej wartości i umożliwienie prezentacji uzdolnień na szerokim forum.
     
     Serdecznie zachęcamy uczniów do wzięcia udziału w konkursie ze względu na możliwość wygrania bardzo atrakcyjnych nagród, m. in. sprzętu sportowego i elektronicznego.

    Więcej informacji można uzyskać na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego http://gis.gov.pl/o-nas/aktualnosci/350-konkurs oraz w  regulaminie dostępnym poniżej.

    Do pobrania:

    1. Regulamin konkursu
Informacja o publikacji dokumentu
Ostatnio modyfikował: Sebastian Szeliga
Data ostatniej modyfikacji: 2016-05-26 22:03:24
Opublikował: Sebastian Szeliga
Data publikacji: 2016-05-26 22:03:24
Odsłon: 305
Dziennik zmian

ZATRUCIA POKARMOWE!!!

ZATRUCIA POKARMOWE!!!



W związku ze zbliżającym się sezonem letnim, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny we Włodawie ostrzega przed możliwością wystąpienia zatruć pokarmowych i apeluje o podjęcie właściwych zachowań profilaktycznych, mających na celu zminimalizowanie ryzyka pojawienia się zachorowań.

Zatrucie pokarmowe definiowane jest jako choroba objawiająca się wystąpieniem zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego, tj. biegunki, wymiotów, nudności, bóli brzucha  oraz objawów ogólnych takich jak gorączka, osłabienie, bóle głowy, w wyniku spożycia skażonej wody lub żywności. Wystąpienie i przebieg choroby zależą przede wszystkim od liczby patogenów lub ilości toksyny wnikającej do organizmu. Czas od spożycia posiłku lub produktu do wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego zależy od czynnika etiologicznego oraz indywidualnej wrażliwości człowieka i wynosi od kilku godzin do kilkunastu dni.

Grupą osób szczególnie narażoną na wystąpienie zatruć o etiologii pokarmowej są dzieci do lat 4, kobiety w ciąży, osoby starsze powyżej 60 r.ż. a także osoby o obniżonej odporności.

Do najczęstszych czynników chorobotwórczych wywołujących choroby przewodu pokarmowego należą:

  • Ø  bakterie: Salmonella, Shigella, Escherichia coli (pałeczka okrężnicy), Campylobacter jejuni, Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty), Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, Clostridium botulinum (laseczka jadukiełbasianego), Clostidium perfringens (laseczka zgorzeli gazowej) Yersinia enterocolitica, Yersinia pseudotuberculosis, niektóre bakterie z rodzaju Vibrio (np. Vibrio cholerae – przecinkowiec cholery)
  • Ø   wirusy: rotawirusy, norowirusy, astrowirusy, adenowirusy, enterowirusy, wirus zapalenia wątroby typu A;
  • pasożyty: tasiemce, glista ludzka, włośnica, włosogłówka
    • pierwotniaki: Giardia lamblia, Entamoeba histolytica (pełzak czerwonki), Cryptosporidium parvum, Toxoplasma gondii;

    Szczególnie niebezpieczne są też mykotoksyny (toksyny wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów, np. aflatoksyny) oraz egzotoksyny (produkowane przez niektóre wyżej wspomniane bakterie).

    Jak zapobiec zatruciom pokarmowym?

    1. Pij wodę tylko nadającą się do spożycia przez ludzi.
    2. Pamiętaj, by starannie myć ręce przed i po wykonaniu danej czynności, zwłaszcza po skorzystaniu z toalety, przed przygotowywaniem i spożywaniem posiłków, po dotykaniu pieniędzy.
    3. Dokładnie myj owoce i warzywa.
    4. Chroń produkty spożywcze przed dostępem owadów i gryzoni, nie dopuść do zanieczyszczenia ich ziemią czy kurzem.
    5. Przechowuj żywność łatwo psującą się w niskiej temperaturze (szczególnie potrawy przygotowane z majonezem, ciasta z kremem, lody oraz inne rozdrobnione produkty), nie zamrażaj powtórnie raz rozmrożonej żywności.
    6. Zadbaj o czystość sprzętu kuchennego, w szczególności desek do krojenia i noży -zwłaszcza po przygotowaniu surowego mięsa.
    7. Myj i wyparzaj jaja (należy zanurzyć je na 8 – 10 sek. w wodzie o  temp. ok. 100ºC) przed ich użyciem do produkcji potraw (najlepiej unikaj potraw z dodatkiem surowych jaj), przechowuj je w lodówce w wydzielonym miejscu tak, aby nie stykały się z potrawami gotowymi do spożycia.
    8. Przechowuj osobno surowce i produkty gotowe do spożycia ( np. mięso i wędliny ).
    9. Zwróć uwagę na pochodzenie żywności, którą kupujesz – sposób i warunki jej przechowywania i sprzedaży.

 

Informacja o publikacji dokumentu
Ostatnio modyfikował: Sebastian Szeliga
Data ostatniej modyfikacji: 2016-05-26 22:06:21
Opublikował: Sebastian Szeliga
Data publikacji: 2016-05-26 22:06:21
Odsłon: 376
Dziennik zmian

Europejska kampania „Bezpieczni na starcie, zdrowi na mecie

 Europejska kampania „Bezpieczni na starcie, zdrowi na mecie”

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny we Włodawie informuje, że 14 kwietnia br. została zainaugurowana kolejna edycja europejskiej kampanii „Bezpieczni na starcie, zdrowi na mecie”. Koordynatorem kampanii mającej na celu promowanie zrównoważonej pracy i zapobieganie problemom zdrowotnym na przestrzeni całego życia zawodowego, jest Centralny Instytut Ochrony Pracy – Państwowy Instytut Badawczy.

Jednocześnie informuję, że na stronie Centralnego Instytutu Ochrony Pracy, przy pomocy formularza znajdującego się w zakładce Wydarzenia/Kampanie, będzie można zgłosić zapotrzebowanie na materiały informacyjne „Stres w pracy? Nie, dziękuję!”.

Więcej informacji na temat kampanii znajduje się na stronie internetowej:

https://www.healthy-workplaces.eu/pl

Informacja o publikacji dokumentu
Ostatnio modyfikował: Sebastian Szeliga
Data ostatniej modyfikacji: 2016-05-25 23:56:22
Opublikował: Sebastian Szeliga
Data publikacji: 2016-05-25 23:56:18
Odsłon: 331
Dziennik zmian

SZKOLENIE DLA SZKOLNYCH KOORDYNATORÓW PROGRAMÓW EDUKACJI ANTYTYTONIOWEJ

Informacja o publikacji dokumentu
Ostatnio modyfikował: Sebastian Szeliga
Data ostatniej modyfikacji: 2016-02-09 09:10:44
Opublikował: Sebastian Szeliga
Data publikacji: 2016-02-09 09:10:44
Odsłon: 340
Dziennik zmian

BEZPIECZNE ZIMOWISKO

Zapamiętaj! Numery telefonów alarmowych:

  • POLICJA 997
  • STRAŻ POŻARNA 998
  • POGOTOWIE RATUNKOWE 999 (112)

Zapraszamy również do zapoznania się z materiałami edukacyjnymi dostępnymi poniżej.

Materiały do pobrania:

  1. „Pięć kroków do bezpiecznej żywności”
  2. „Bezpieczne zimowisko”
  3. „Organizujesz zimowisko”
  4. „Zimowe dni”

 

Życzymy bezpiecznych i udanych ferii zimowych

PSSE Włodawa

Informacja o publikacji dokumentu
Ostatnio modyfikował: Sebastian Szeliga
Data ostatniej modyfikacji: 2016-02-01 09:43:36
Opublikował: Sebastian Szeliga
Data publikacji: 2016-02-01 09:41:53
Odsłon: 389
Dziennik zmian

KONKURS NA PROJEKT EDUKACYJNY

Informacja o publikacji dokumentu
Ostatnio modyfikował: Sebastian Szeliga
Data ostatniej modyfikacji: 2016-01-19 17:55:39
Opublikował: Sebastian Szeliga
Data publikacji: 2016-01-19 17:55:39
Odsłon: 335
Dziennik zmian

Światowy Dzień Walki z AIDS

Informacja o publikacji dokumentu
Ostatnio modyfikował: Sebastian Szeliga
Data ostatniej modyfikacji: 2016-01-19 17:52:50
Opublikował: Sebastian Szeliga
Data publikacji: 2016-01-19 17:52:02
Odsłon: 382
Dziennik zmian

Światowy Dzień Rzucania Palenia

Informacja o publikacji dokumentu
Ostatnio modyfikował: Sebastian Szeliga
Data ostatniej modyfikacji: 2016-01-19 17:45:44
Opublikował: Sebastian Szeliga
Data publikacji: 2016-01-19 17:42:31
Odsłon: 385
Dziennik zmian

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce prywatności

  Akceptuję politykę cookies.