SEZON NA GRYPĘ – POSTAW NA PROFILAKTYKĘ!

W Polsce sezon wzmożonych zachorowań na grypę trwa w miesiącach październik-kwiecień. Według danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Polskiego Zakładu Higieny, w obecnym roku kalendarzowym już w samym okresie od 1 do 15 października zarejestrowano w Polsce ogółem 82.498 zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę, co dało wskaźnik średniej dziennej zapadalności wynoszący 26,8 na 100 tys. ludności. Jednakże największy szczyt zachorowań na grypę notuje się na przełomie stycznia – marca.

Tak jak w przypadku innych chorób wywoływanych przez wirusy, w leczeniu grypy nie stosuje się antybiotyków a jedynie leczenie zachowawcze.

Warto podkreślić, że jednym ze skutecznych sposobów zapobiegania zachorowaniu na grypę i związanych z nią powikłań jest szczepienie, które należy wykonywać każdego roku, ze względu na zmienność antygenową wirusa grypy. Szczepienia są szczególnie polecane osobom chorym na choroby przewlekłe, zdrowym dzieciom w wieku powyżej 6 m-ca życia do 18 r.ż., osobom starszym (powyżej 55 r.ż.), pracownikom ochrony zdrowia oraz wykonującym zawody wymagające ciągłego kontaktu z ludźmi. Nie należy również zapominać o przestrzeganiu podstawowych zasad higieny, które odgrywają równie istotną rolę w profilaktyce grypy.

Zachęcamy do zapoznania się z materiałami informacyjno-edukacyjnymi dostępnymi poniżej:

Zachęcamy do zapoznania się z materiałami informacyjno-edukacyjnymi dostępnymi poniżej:

1.   Ulotka dla osób powyżej 65 r.ż.

2.   Ulotka dla kobiet ciężarnych

3.   Ulotka dla pracowników środowiska medycznego

4.   Ulotka dla osób z chorobami przewlekłymi

5.   Ulotka  STOP GRYPA FluMania

6.   Plakat STOP GRYPA FluMania

Informacja o publikacji dokumentu
Ostatnio modyfikował: Sebastian Szeliga
Data ostatniej modyfikacji: 2016-11-02 14:39:12
Opublikował: Sebastian Szeliga
Data publikacji: 2016-11-02 14:39:12
Odsłon: 328
Dziennik zmian

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce prywatności

  Akceptuję politykę cookies.